Svet-Stranek.cz
Velké Karlovice rozcestí Soláň
Ubytování U Bukovjanů

Základní informace o Velkých Karlovicích:Velké Karlovice rozcestí Soláň

Základní informace o Velkých Karlovicích

Něco málo z historie:
Obec byla založena v roce 1714 Karlem Jindřichem ze Žerotína. V roce 1762 získaly Velké Karlovice svou pečeť.

Umístění, kultura:
Obec Velké Karlovice leží při úpatí Javorníků, v údolí Vsetínské Bečvy, u hranic se Slovenskou Republikou.
Nacházejí se v Chráněné krajinné oblasti Beskydy, přitažlivé svými přírodními krásami. Na konci údolí Malá Hanzlůvka pod severním svahem Lemešné (950 m) se rozprostírá horský prales Razula, národní přírodní památka.
Svou rozlohou 82 km² se řadí mezi největší obce České republiky.

Dochovalo se zde mnoho staveb původní roubené architektury.  K nejvýznamnějším památkám patří kostel Panny Marie Sněžné z roku 1754 postavený ve stylu pozdního baroka.
Další stavebně kulturní památkou je kupecký dům, který byl postaven v roce 1813. Byl vybudován v architektuře lidového baroka. Dnes zde sídlí Museum Velkých Karlovic, které tisícům návštěvníků přibližuje obraz života lidí v tomto rázovitém koutu Valašska.
Na začátku údolí Bzové bylo postaveno v roce 1793 karlovské fojtství tzv. dřevěný dvorec s patrovou budovou obestavěnou do obdélníku hospodářskými staveními. Nepřesná kopie fojtství je umístěna mimo jiné ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Velké Karlovice jsou označovány za obec umělců, lidových umělců a řemeslníků. Z lidové slovesnosti čerpali mnozí spisovatelé. Mezi největší kulturní akce ve Velkých Karlovicích patří kromě výstav v Karlovském muzeu také Kosení luk na Soláni v červnu, Setkání řezbářů v srpnu a nově také vánoční jarmark s výstavou.Stálá expozice Karlovského muzea je věnována historii obce, salašnictví, a lidové řemeslné výrobě


Hřebeny a svahy hor vybízí v létě k turistice, jízdě na kole, v zimě lyžaři ocení nabídku upravených sjezdových tratí a nespočet kilometrů běžeckých a turistických tratí s různými stupni obtížnosti. V obci Velké Karlovice je také nově zrekonstruované koupaliště.

Určitě každý z Vás si zde najde způsob, jak využít svůj volný čas v této malebné krajině.